Monday, 25 January 2016

The Return of a respected Communist Terrorist Leader to Society.

Ubong anak Nuing was a much respected and sought-after leader of a Communist Terrorist organisation in the 3rd and 4th Division of Sarawak. Military operations were unsuccessful to either eliminate or apprehend him. Only the untiring efforts of ACP Lawrence Lim finally brought him back to society. This the story of ACP Lawrence Lim written by Razza Willi.
===================================================================

Kepulangan Seorang Ketua Komunis Ke Pangkuan Masyarakat
Oleh : RAZZA WILLI

Pengenalan
Selama empat belas tahun dari tahun 1971 sehingga ke tahun 1985, ACP Lawrence Lim bertungkus-lumus dalam misi bersama pihak Cawangan Khas Polis Diraja Malaysia (PDRM) untuk memujuk satu-satunya ketua Pasukan Rakyat Kalimantan Utara atau lebih dikenali dengan nama PARAKU yang berbangsa Iban, Ubong Anak Nuing, untuk keluar menyerah diri dari kawasan hutan dan kembali kepada pangkuan masyarakat.

Sebagaimana yang tertulis dalam diari mendiang ACP Lawrence Lim ini, beliau juga ingin berterima kasih kepada mendiang Datuk Ignitious Angking dan Encik Michael Pilo kerana membantunya sepanjang projek atau misi ini demi memastikan ia berakhir dengan kejayaan. Sokongan yang diberikan oleh CEO RASCOM merangkap Residen Sibu, Datuk Ignitious Angking dan Pegawai Distrik (District Officer/DO) Kanowit, Encik Michael Pilo dalam menulis beberapa surat dalam Bahasa Iban untuk diberikan kepada Ubong Anak Nuing dalam beberapa siri operasi rahsia yang digerakkan oleh Cawangan Khas semasa kempen menentang keganasan PARAKU. Walaupun secara umumnya, Ubong Ak. Nuing merupakan musuh, tetapi sebaliknya, Ubong dan ACP Lawrence Lim merupakan sahabat baik dan telahpun berkenalan dari awal tahun 1963 semasa ACP Lawrence Lim memegang jawatan sebagai Officer-In-Charge (OCP) Balai Polis Kanowit sebelum Sarawak memasuki Malaysia. Ubong Anak Nuing juga bergiat aktif dalam parti politik SUPP dan dipercayainya juga merupakan salah seorang daripada pengasas SUPP dan pengerusi SUPP Cawangan Kanowit.

Disebabkan oleh sifat anti-kolonial dan anti-Malaysia yang menebal dalam dirinya, pihak Cawangan Khas diketuai oleh ACP Lawrence Lim telah memberkas Ubong sebanyak tiga kali dari rumah panjangnya di Ulu Dap, Kanowit dan meletakkan Ubong di bawah tahanan. Selain daripada Ubong Anak Nuing, dua individu yang juga merupakan ketua SUPP berbangsa Iban bernama Kenawang (abang kepada mendiang Temenggung Datuk Banyang dari daerah Julau) dan Temenggung Ujang dari Sungai Katibas, Song juga turut diberkas oleh pihak Cawangan Khas pada tahun 1963 dan 1964.
Secara ideologikalnya, pihak Cawangan Khas dan ACP Lawrence Lim Eng Liong tidak bersetuju bahawa Ubong Anak Nuing merupakan seorang anggota malah menjadi ketua komunis yang hard-core walaupun telah bersama dengan pihak PARAKU selama 20 tahun berjuang di dalam hutan demi mengejar ideology komunis mereka. Menurut risikan pihak Cawangan Khas pada masa itu, Ubong Anak Nuing merupakan seorang bekas Iban Tracker yang pernah bertempur dengan pihak komunis PKM di Semenanjung Malaysia pada tahun 1950-an.

ACP Lawrence Lim yakin bahawa tindakan Ubong Anak Nuing memasuki parti SUPP yang pada ketika itu merupakan parti politik yang anti-kerajaan dan kemudiannya menyertai PARAKU mungkin didorongi oleh beberapa sebab tertentu dan beliau juga yakin bahawa dengan melakukan tindakan sebegini, Ubong Anak Nuing dan keluarganya dapat hidup aman tanpa dikesan oleh pihak polis mahupun pihak Cawangan Khas. Ketika berada dengan pihak Parti Komunis Kalimantan Utara (PKKU) pula, Ubong Anak Nuing dilantik sebagai Timbalan Komander PARAKU dan dengan ini, pihak PKKU telah mengambil kesempatan untuk menggunakan Ubong sebagai media bagi mempengaruhi komuniti Iban di Sarawak untuk menyertai gerakan komunis PKKU dan PARAKU.

Misi Memujuk Ubong Anak Nuing Bermula…
Setelah mendapat maklumat risikan dari perisik-perisik Cawangan Khas PDRM pada masa itu, dua individu telah dikenal pasti bekerja sebagai pengiring rapat (bodyguard) kepada Ubong Anak Nuing yakni bernama Ling Kee Ching dan Yap Poh Koh. Selain itu, pihak Cawangan Khas turut dimaklumkan bahawa tentera PARAKU juga meletakkan Ubong di bawah pengawasan ketat kerana takut Ubong berpaling tadah dengan mereka dan kembali kepada pangkuan masyarakat. Dengan berbekalan maklumat risikan yang ada, ACP Lawrence Lim mengetuai sepasukan lima anggota Cawangan Khas memulakan persiapan dan urusan bagi memujuk Ubong agar keluar dari PARAKU dan kembali kepada pangkuan masyarakat. Memori yang akan berlaku pada 23 dan 24 Disember 1985 di hutan Ulu Katibas, Song itu bakal menjadi sebuah kenangan bersejarah yang mungkin tak ramai orang akan mengetahuinya.

ACP Lawrence Lim bersama dengan dua rakan sepasukannya iaitu Supt. Frederick Rengga dan Supt. Lau King Sing (difahamkan Supt. Lau King Sing hanya bertindak sebagai anggota penyokong bagi kumpulan memulakan perjalanan mereka ke daerah Ulu Katibas, Song setelah segala peralatan dan maklumat yang dibekali lengkap bagi mereka. Untuk tujuan keselamatan, mereka bertiga diikuti oleh tiga orang anggota juga dari Cawangan Khas yang bertindak sebagai pengiring rapat mereka sekiranya berlakunya serangan semasa proses rundingan dengan Ubong Anak Nuing. Tiga anggota tersebut adalah :
> Koperal Jampi Eugene
> Koperal Wilson Mergie
> Koperal Ngindang

Perjalanan melalui jalan darat ke kem kayu balak itu mengambil masa selama empat jam dan bergerak dalam suasana malam yang gelap-gelita dan sebelum itu, pasukan yang diketuai oleh ACP Lawrence Lim ini menggunakan jalan sungai dengan menaiki bot dari Kapit ke kem kayu balak yang dimiliki oleh syarikat W.T.K di daerah Nanga Lajan. Memandu di atas jalan kem kayu balak pada waktu malam dan diikuti pula dengan hujan lebat dan rebut petir sememangnya mendatangkan risiko dan bahaya kepada kumpulan mereka. Jalan yang digunakan pula berlumpur dan berbukit-bukau yang ketinggian bukit-bukau tersebut adalah dianggarkan setinggi 3000 sehingga 4000 kaki.

Seperti biasa dalam mana-mana misi, ACP Lawrence Lim membawa senjata Sterling 9mm sub machine-gun (SMG) dan membawa 100 butir peluru 9x19mm yang diisi penuh ke dalam empat kelopak magazine. Superintenden Frederick Rengga pula membawa senapang patah jenis Browning Shotgun sama seperti tiga orang anggota pengiring mereka. Hal ini adalah kerana kawasan hutan Ulu Katibas tersebut menjadi lubuk kepada babi hutan dan ini membawa kepada ancaman sekiranya mereka diserang binatang buas. Pemandu mereka yang juga merupakan pengurus kepada kem kayu balak WTK di Nanga Lajan pula bersenjatakan selaras senapang patah semi-auto Berette Shotgun yang baru dibelinya walaupun telah dinasihati oleh ACP Lawrence Lim agar tidak membawanya kerana takut dirampas oleh pengiring-pengiring Ubong.

Setelah empat jam perjalanan di bawah suasana tengah malam yang sunyi-sepi, akhirnya mereka sampai ke titik perjumpaan di Ulu Katibas, Song. Kawasan perjumpaan yang dipersetujui oleh tim Cawangan Khas ini dan pihak PARAKU terletak di atas sebuah bukit yang dikelilingi oleh pokok-pokok tinggi dan bertumbuhan tebal. Di kaki bukit tersebut pula mengalirnya dengan deras air sungai Batang Katibas, Song dan untuk pengetahuan umum, kawasan ini tidaklah jauh dari sempadan Kalimantan-Sarawak. Hanya cahaya gemerlapan yang menerangi lokasi tim ini pada malam mereka tersebut.

Sebagai langkah keselamatan, keenam-enam anggota pasukan ini telah berpecah kepada dua kumpulan di mana Supt. Frederick Rengga, Yee Hieng Liong dan ACP Lawrence Lim sendiri menjadi kumpulan A dan Kumpulan B pula dianggotai oleh Koperal Jampi, Koperal Wilson Mergie dan Koperal Ngindang. Keadaan dilaporkan sunyi-sepi pada malam itu namun begitu, dalam suasana sunyi itu, mereka sedar risiko yang bakal ditempuhi oleh pihak PARAKU dan pasukan Cawangan Khas ini sehingga sasaran mereka, Ubong Anak Nuing benar-benar muncul dan menyerah diri kepada pihak polis. Andai Ubong masih ingin meneruskan perjuangannya bersama PKKU, pasukan yang diketuai oleh ACP Lawrence Lim Eng Liong ini bakal berdepan dengan konfrontasi oleh pihak militant dan keenam-enam anggota ini akan dikepung dan dijadikan sebagai tebusan oleh pihak PARAKU. Sekiranya perkara ini berlaku, ia bermakna seluruh misi mereka membawa keluar satu-satunya ketua PARAKU yang berbangsa Iban itu menemui jalan buntu dan gagal. Malah, mereka mungkin akan dibunuh oleh tentera PARAKU di hutan Ulu Katibas.
Namun begitu, semangat tidak gentar pada musuh yang ada dalam diri setiap anggota Cawangan Khas ini Berjaya mengatasi ketakutan mereka andai mereka diserang oleh pengiring-pengiring Ubong. Hanya doa yang mengiringi misi mereka agar misi ini berjaya dan sebagai seorang ketua pasukan, ACP Lawrence Lim amat yakin bahawa misi ini akan berakhir dengan kejayaan tanpa berlakunya sebarang pertumpahan darah antara kedua belah pihak.

Disebabkan takut berlakunya sebarang insiden tidak diingini, tepat jam 0600 pagi pada tarikh 24 Disember 1985, Kumpulan B telah keluar melakukan tinjauan rapat ke atas beberapa kawasan panas PARAKU dan juga diarah untuk balik sebelum tengah hari manakala Kumpulan A yang terdiri daripada Supt. Frederick Rengga, Yee Hieng Liong dan ACP Lawrence Lim berada di khemah sambil menunggu maklumat-maklumat yang akan dibawa oleh Kumpulan B. Kira-kira sebelum jam 1130 pagi, kumpulan B telah balik untuk jamuan tengah hari. Mereka balik ke khemah dengan membawa maklumat di mana mereka telah terjumpa beberapa orang anggota komunis PARAKU di lereng bukit. Tiada sebarang pertempuran yang berlaku pada masa itu.

Sekitar jam 1330 tengah hari, pasukan Cawangan Khas yang diketuai oleh ACP Lawrence Lim ini telah mendengar beberapa bunyi seolah-olah seseorang sedang bergerak di dalam semak dan diikuti dengan bunyi orang sedang meredah semak-samun. Segalanya dipersiapkan dengan apa yang bakal berlaku, Kumpulan B siap dengan senapang patah mereka dihala ke arah bunyi tersebut itu datang manakala Supt Frederick Rengga dan Yee Hieng Liong berada di belakang ACP Lawrence Lim bagi menjaga posisi belakang pasukan. Sangkaan mereka ternyata benar sekali! Individu yang pertama mendekati pasukan mereka adalah Ling Kee Ching diikuti pula dengan Yap Poh Kok dan terakhirnya, Ubong Anak Nuing. Mengiringi mereka adalah sekumpulan tentera komunis PARAKU yang lengkap beruniform dan bersenjata. Berdasarkan diari yang tertulis oleh mendiang ACP Lawrence Lim Eng Liong, seramai 22 orang anggota termasuklah tujuh orang wanita telah mengekori Ubong Anak Nuing. Lima daripada anggota PARAKU tersebut bersenjatakan Bren Gun manakala tiga anggota membawa raifal tempur L1A1 Self Loading Rifle (SLR) dan selebihnya membawa raifal tempur biasa.
Anggota-anggota PARAKU ini dengan lantas mengepung pasukan dari Cawangan Khas ini dan memposisikan sentri-sentri mereka dengan dua orang anggota mengawasi ACP Lawrence Lim, Supt. Frederick Rengga dan Yee Hieng Liong. Dengan perasaan berani, ACP Lawrence Lim mara dua langkah ke hadapan dan mula berjabat tangan dengan Ubong Anak Nuing sambil memberi senyuman kepadanya. Setelah berjabat tangan, Ubong Anak Nuing memberitahu bahawa dia masih mengingati ACP Lawrence Lim Eng Liong sebagai sahabat lamanya dan telah lama tidak berjumpa. Stengun yang dibawa oleh Ubong diberikan kepada Yap Poh Kok dan bermulalah rundingan antara pihak Cawangan Khas dan PARAKU itu. Rundingan dan perjumpaan antara pihak Special Branch (Cawangan Khas) dan Ubong, Ling Kee Ching dan Yap Poh Kok berlangsung selama 3 jam di bawah pengawasan ketat oleh anggota-anggota PARAKU yang lengkap bersenjata. Pihak Cawangan Khas faham dengan risiko yang bakal mereka hadapi sekiranya rundingan ini menemui kegagalan. Semasa dalam proses rundingan dijalankan, salah seorang daripada tentera PARAKU yang mengiring Ubong Anak Nuing telah ternampak senapang patah yang dimiliki oleh Yee Hieng Liong. Akhirnya, senapang patah semi-auto dari model Beretta yang berlaras dua itu (double barrel) itu dirampas oleh pihak PARAKU.
Akhirnya, pada 24 Disember 1985 jam 1600 pada sebelah petang, misi ini menemui titik noktah. Ubong Anak Nuing berjaya dipujuk keluar dari Ulu Katibas, Song untuk kembali kepada pangkuan masyarakat oleh pihak Cawangan Khas. Anggota-anggota PARAKU lengkap bersenjata yang mengiringi Ubong Anak Nuing akhirnya memberikan salam perpisahan mereka yang terakhir dengan melaungkan “Mao Tze Tung! Mao Tze Tung!”. Anggota PARAKU ini tahu bahawa Pengerusi Mao telah meninggal dunia pada tahun 1976 dan dengan ini, mereka tidak melaungkan slogan “Hidup Pengerusi Mao!”. Koperal Jampi yang juga merupakan jurufoto kepada tim yang diketuai oleh ACP Lawrence Lim pula membalas laungan slogan anggota PARAKU tersebut dengan berkata “Hidup Dr. Mahathir!”. Dr. Mahathir yang sekarang ini bergelar Tun Dr. Mahathir merupakan Perdana Menteri Malaysia pada masa itu. Sebelum memulakan perjalanan keluar untuk balik ke Sibu, beberapa anggota PARAKU telah memberikan sedikit buah tangan berupa hasil hutan kepada kumpulan Cawangan Khas yang diketuai oleh ACP Lawrence Lim kerana telah memberikan layanan yang baik semasa proses rundingan dijalankan bersama dengan kini mantan ketua mereka, Ubong Anak Nuing.

Dalam perjalanan balik ke Sibu menaiki bot laju yang digelar Rajawali oleh ACP Lawrence Lim, mereka dan tiga orang anggota PARAKU ini sempat lagi berhenti di sebuah kem kayu balak yang turut dimiliki oleh syarikat WTK yang berpangkalan di Sibu di mana mereka disediakan dengan jamuan makan malam oleh pihak kem. Pada sekitar jam 2100 malam, mereka semua meninggalkan kem Lajan, Song dan kembali meneruskan perjalanan mereka untuk balik ke Sibu. Di bawah suasana gelap-gelita, masa tiga jam setengah diambil untuk sampai ke Sibu dari Kapit dan semasa perjalanan balik ke Sibu itu, Ubong Anak Nuing sempat berkongsi ceritanya dengan ACP Lawrence Lim dan memberitahu bahawa anaknya (juga merupakan seorang anggota PARAKU) mungkin akan keluar menyerah diri apabila tiba waktunya PKKU meletakkan senjata mereka kelak. Apabila sampai di Sibu (pada sebelah malam 25 Disember 1985), orang pertama yang menjemput kepulangan mereka di jeti bot di hadapan Ibu Pejabat RASCOM (Rejang Security Command) adalah Supt. Lau King Sing dan beberapa anggota juga dari Cawangan Khas.

Tuan Ignitious Angking yang memegang jawatan sebagai CEO RASCOM dan adiknya, Kolonel Dunstan Nyareng yang pada masa itu memegang jawatan PSO Military RASCOM merupakan insan terpenting yang pertama yang dimaklumkan mengenai kejayaan misi ini dan malah memuji ACP Lawrence Lim dan pasukannya untuk menyelesaikannya dengan cara rundingan tanpa berlakunya sebarang pertumpahan darah. Dengan itu, maka tercatatlah pada rekod sejarah Cawangan Khas dan RASCOM di Sibu mengenai kisah Ubong Anak Nuing, salah satunya ketua PARAKU merangkap Timbalan Komander bagi PARAKU II yang berbangsa Iban yang berumur 63 tahun pada masa itu untuk keluar menyerah diri dan kembali ke pangkuan masyarakat. Mengikuti beliau adalah dua orang pengiring rapatnya iaitu Ling Kee Ching dan Yap Poh Kok. Sememangnya, peristiwa ini yang bertarikh 24 Disember 1985 merupakan satu peristiwa yang bersejarah dalam catatan Polis Diraja Malaysia (PDRM).

Penutup
Biarpun Ubong Anak Nuing tidak lagi bergelar ketua PARAKU dan tidak lagi mengangkat senjata dan bergerak secara gerila di dalam hutan, namun politik masih lagi ada di dalam dirinya dan malah berjumpa dengan Yang Berhormat Datuk Celestine Ujang bagi mendapatkan nasihat daripadanya untuk membolehkan dirinya kembali bergiat aktif dalam dunia politik Sarawak. Namun begitu, YB Celestine menasihati beliau supaya meninggalkan kerana usia Ubong yang semakin lanjut.

Tahun 1990 menyaksikan Operasi Chienmeh dilancarkan bagi membasmi semua saki-baki komunis PARAKU untuk keluar menyerah diri dari hutan (termasuklah anak Ubong Anak Nuing yang bernama Sergen). Operasi ini yang dijalankan oleh pelbagai pihak dari Angkatan Tentera Malaysia, Polis Diraja Malaysia, Cawangan Khas dan RASCOM berjaya memberikan titik noktah kepada perjuangan PARAKU yang bermula sejak tahun 1963 lagi. Dengan termeterainya Perjanjian Damai antara pihak PKKU dan Kerajaan Malaysia pada tarikh keramat 17 Oktober 1990, anggota-anggota PARAKU kini telah cuci tangan dan kembali menjalankan hidup normal dalam pangkuan masyarakat. Tarikh 3 November 1990 menyaksikan segala senjata-senjata perang milik PARAKU dimusnahkan secara besar-besaran dan senapang patah milik Encik Yee Hieng Liong juga dikembalikan kepadanya melalui bantuan ACP Lawrence Lim yang segera mendapatkan bantuan dari Dato Rahim Nor, Pengarah Cawangan Khas Polis Diraja Malaysia pada masa itu dan timbalannya, Datuk Henry Chin yang mengarahkan Operasi Chienmeh untuk dilancarkan.
Secara umumnya, bekas-bekas komunis PARAKU di Sarawak haruslah bersyukur dan berterima kasih kepada Pengarah Operasi Negeri (State Director of Operation) yang juga merangkap Ketua Menteri Sarawak pada masa itu, Tan Sri Datuk Patinggi Taib Mahmud yang kini menjadi Tuan Yang Terutama bagi negeri Sarawak kerana diberikan peluang untuk memulakan hidup baharu mereka dalam masyarakat.

Return of Ubong sperti yg ditulis dlm diari pak cik sy, SAC Lawrence
 — with Hj Robert Rizal Abdullah.

No comments:

Post a Comment